Winter is coming. Als de herfstige wind is gaan liggen en het ijs zich afzet op de ramen is de tijd van stamppot en van bordspellen aangebroken. Verschillende stamppot recepten zijn bekend en hier introduceren we het recept voor een stammpot Lorrein.
In de wintermaanden is de ultieme Hollandse kost de stamppot. Het begrip stamppot is een eigenlijk een moderne benaming van de eenpansgerechten. De benaming stamt uit de 20ste eeuw en wordt gebruikt voor een gestampte maaltijd van vele variaties, van de klassieke boerenkool stamppot tot aan een pittige rucola stamppot.
Het begrip hutspot wordt echter al vanaf de 16de eeuw gebruikt. Andere benamingen waren bijvoorbeeld hussepot of huspot. Deze maaltijd bestond uit eenpansgerechten van gekookt vlees en wat groente. Hierbij werden vaak de resten van de vorige dag als basis gebruikt. De meest voorkomende ingrediënten voor deze hussepot of hutspot waren bijvoorbeeld wortelen, erwten, pastinaak en vlees. Aardappelen werden in de Middeleeuwen nog niet veel gebruikt. Eind 16de eeuw waren aardappelen meer in trek en deze werden pas in de 18de eeuw meer algemeen voedsel voor de gehele bevolking.
Men at in de Middeleeuwen niet veel (verschillende) groente. Voor de minder bedeelden werd vlees met name gegeten in de slachtmaand, varkensvlees, konijn en kippenvlees werden meer gegeten dan (duur) rundvlees. De adelen aten ook wel rundvlees. Smaakmakers in de middeleeuwen waren ui, knoflook, peper, kaneel, gember en peterselie. Ui en knoflook werden niet als groente gezien. Naast de maaltijd werd met name veel brood gegeten en bier gedronken. Azijn werd veel gebruikt om de vaak zoete gerechten wat tegensmaak te geven.
Met deze kennis is hier een variatie de “Stamppot Lorrein”:
Wat heb je nodig:
Het recept van de Stamppot Lorrein
- wortelen
- prei
- koolraap en evt aardappel naar wens
- melk
- boter
- peper
- zout
- kaneel
Het vlees:
- sucadelappen
- bier
- gember(poeder)
- knoflook
- ui
- peper
- zout