stamppot lorrein

Winter is coming. Als de herfstige wind is gaan liggen en het ijs zich afzet op de ramen is de tijd van stamppot en van bordspellen aangebroken. Verschillende stamppot recepten zijn bekend en hier introduceren we het recept voor een stammpot Lorrein.
stamppot lorrein
Stamppot Lorrein De lekkerste maaltijd bij het bordspel Lorrein
In de wintermaanden is de ultieme Hollandse kost de stamppot. Het begrip stamppot is een eigenlijk een moderne benaming van de eenpansgerechten. De benaming stamt uit de 20ste eeuw en wordt gebruikt voor een gestampte maaltijd van vele variaties, van de klassieke boerenkool stamppot tot aan een pittige rucola stamppot. Het begrip hutspot wordt echter al vanaf de 16de eeuw gebruikt. Andere benamingen waren bijvoorbeeld hussepot of huspot. Deze maaltijd bestond uit eenpansgerechten van gekookt vlees en wat groente. Hierbij werden vaak de resten van de vorige dag als basis gebruikt. De meest voorkomende ingrediënten voor deze hussepot of hutspot waren bijvoorbeeld wortelen, erwten, pastinaak en vlees. Aardappelen werden in de Middeleeuwen nog niet veel gebruikt. Eind 16de eeuw waren aardappelen meer in trek en deze werden pas in de 18de eeuw meer algemeen voedsel voor de gehele bevolking. Men at in de Middeleeuwen niet veel (verschillende) groente. Voor de minder bedeelden werd vlees met name gegeten in de slachtmaand, varkensvlees, konijn en kippenvlees werden meer gegeten dan (duur) rundvlees. De adelen aten ook wel rundvlees. Smaakmakers in de middeleeuwen waren ui, knoflook, peper, kaneel, gember en peterselie. Ui en knoflook werden niet als groente gezien. Naast de maaltijd werd met name veel brood gegeten en bier gedronken. Azijn werd veel gebruikt om de vaak zoete gerechten wat tegensmaak te geven. Met deze kennis is hier een variatie de “Stamppot Lorrein”: Wat heb je nodig:

Het recept van de Stamppot Lorrein

  • wortelen
  • prei
  • koolraap en evt aardappel naar wens
  • melk
  • boter
  • peper
  • zout
  • kaneel

Het vlees:

  • sucadelappen
  • bier
  • gember(poeder)
  • knoflook
  • ui
  • peper
  • zout
 

De bereidingswijze

Strooi peper, zout en gember (gedroogd of vers gemalen) over het vlees en braad deze in boter aan beide zijden bruin. Voeg hierna water, stukken, teentjes knoflooken wat bier toe en laat het geheel minimaal 3 uur sudderen. Voor de hussepot heb ik gekozen voor koolraap in combinatie met aardappelen. Je kan beide dor elkaar vervangen naar eigen inzicht en smaak. Schil de koolraap en evt aardappelen en snijd deze in stukken, evenals de wortelen en prei. Voeg deze te samen met water in de pan en doe strooi er zout over. Breng het aan de kook en laat dit 15-20 minuten koken. Stamp het geheel van de groente hierna en voeg boter en een beetje melk toe. Voeg als laatste nog wat extra peper, zout en daarnaast kaneel toe.   Voor een knapperige toevoeging kunnen er croutons van brood en voor de kleur gesneden peterselie over de hutspot gestrooid worden. Voor meer informatie over het bordspel Lorrein kun je klikken op de volgende link: Lorrein

Dit bericht delen

Gratis Downloads

Inloggen

Login en krijg toegang tot de gratis downloads die te vinden zijn in de artikelen onder het menu Lorrein