Mensen kunnen nanostructuren voelen

Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen in staat zijn om nanostructuren te voelen met hun vingers.

Als mensen een oppervlakte betasten met op het oog onwaarneembare ribbels op nanogrootte kunnen ze deze plooien voelen met hun vingertoppen.
Menselijke vingers zijn gemiddeld genomen in staat om nanoribbels waar te nemen zo lang ze groter zijn dan 13 nanometer (0,000013 millimeter).

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Stockholm in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Kleur
Volgens hoofdonderzoeker Mark Rutland zijn de bevindingen zeer verrassend. “Tast was tot nu toe een wat meer onbekend zintuig. Om een vergelijking met het gezichtsvermogen te maken: het is alsof we net hebben ontdekt dat we in kleur kunnen zien”, verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.
“Dit betekent dat wanneer je vinger het formaat van de aarde had, je het verschil tussen huizen en auto’s zou kunnen voelen.”

Wijsvinger
Bij het onderzoek van de Zweedse wetenschappers moesten proefpersonen met hun wijsvinger verschillende plaatjes bevoelen die op het eerste gezicht identiek leken.
Sommige van de in het laboratorium geproduceerde oppervlaktes bevatten echter nanorimpels met een breedte van 7 nanometer tot 4,5 micrometer. Andere plaatjes waren weldegelijk glad.
Uit het experiment bleek dat mensen de nanorimpels in de meeste gevallen konden voelen.

Touchscreen
Die ontdekking kan volgens de wetenschappers leiden tot concrete toepassingen. Zo zou het volgens Rutland mogelijk zijn om kleine touchscreens voor blinden te maken, gebaseerd op nanorimpels die door trillingen ontstaan.
Verder acht hij het mogelijk om shampoo te ontwikkelen die doormiddel van nanotechnologie haarlokken anders laat aanvoelen.

Dit bericht delen

Gratis Downloads

Inloggen

Login en krijg toegang tot de gratis downloads die te vinden zijn in de artikelen onder het menu Lorrein